O nama

MISIJA ZT-a

Zajednički temelji su redoviti skup mladih istraživača (doktoranada i poslijedoktoranada) iz područja građevinarstva i srodnih tehničkih znanosti. Ove godine se održava šesti po redu skup, i to nazad na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG), Sveučilišta u Splitu, gdje je održan i prvi skup u rujnu 2013. Originalna ideja i cilj skupa su poticanje upoznavanja i suradnje među mladim istraživačima, razmjena ideja te, u skladu s tim, kreiranje snažne i održive mreže spremne za znanstveno-istraživačke, profesionalne i društvene izazove budućnosti. Petogodišnje iskustvo u organiziranju ovog skupa je ukazalo na važnost povezivanja i s ostalim područjima znanosti, prvenstveno iz STEM područja (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Zato je u cilju poticanja takve suradnje, ove godine predviđeno sudjelovanje kolega sa STEM područja Sveučilišta u Splitu: ZT2018 – uniSTem. Temelji su tu i svakom godinom sve čvršći i armiraniji, sad polako slijedi vrijeme gradnje zajedničkih mostova sa što širim spektrom znanstvenih sudionika.

 

STRUKTURA

Skup je zamišljen na način da bude platforma za jedna od prvih izlaganja mladih istraživača, što im omogućava ugodnu uvertiru za daljnja prezentiranja u sklopu njihovog istraživačkog i profesionalnog rada. Sudionici prezentiraju svoja istraživanja ili koncept istraživanja pred kolegama unutar dvije ili više paralelnih sekcija, a njihovi sažeci ili radovi su objavljeni u zborniku. Svaki skup svakako sadrži najmanje jedno pozvano predavanje i radionicu ili okrugli stol na jednu od aktualnih tema vezanih za znanstveno-istraživačku domenu i položaj mladih u istoj. Osim navedenog, važan dio skupa su i neformalna druženja, organizirani izleti i prolasci kroz laboratorije gostujuće institucije. Za vrijeme trajanja skupa ključno je međuinstitucionalno povezivanje mladih kolega, ali ono što je također iznimno bitno je međusobno povezivanje kolega unutar institucije domaćina za vrijeme organizacije samog skupa. Iskustvo u organizaciji jedne konferencije u timskom radu kolega s različitih katedri ili zavoda je lansiralo bolju koheziju kolega na samoj instituciji, a zatim i s kolegama s drugih institucija. No, svakako je bitno naglasiti da podrška pripadajuće uprave i same Udruge, kao krovnog tijela, je ključni sastojak u sad već petogodišnjem provjerenom receptu za dobar skup, pod imenom Zajednički temelji.

 

POVIJEST

Ideja o kreiranju ovakvog skupa je došla sa sastanka Udruge hrvatskih građevinskih fakulteta (UHGF) u veljači 2013. Udruga je ujedno i kontinuirani organizator i sponzor ovog događanja s obzirom da su Zajednički temelji u skladu s mnogim od ciljeva same Udruge a koji uključuju: poticanje znanstvenog i istraživačkog rada; osiguranje kvalitete istraživanja i obrazovanja; razmjenu informacija i iskustava; poticanje, promicanje i sudjelovanje u razvoju struke i akademske zajednice; te na pomoć mladima u razvoju njihovih znanja. Tako je prvi skup održan na FGAG-u u Splitu u rujnu 2013, koji je polučio adekvatan uspjeh i pozitivne komentare, te predao štafetu Rijeci. Građevinski fakultet u Rijeci i njihov tim mladih istraživača su 2014 napravili izvanredan posao i nastavili u duhu temelja graditi dalje. Iako van granica Hrvatske, tim Građevinskog fakulteta u Mostaru je entuzijastično nastavio skup u rujnu 2015, ovaj put kreirajući i pripadajuću web stranicu http://gf.sve-mo.ba/arhiva/zajednicki-temelji/. Potom je Građevinski fakultet Osijek spremno preuzeo posao te u rujnu 2016 organizirao četvrti po redu skup, gdje su sudionici imali priliku za obilazak tada potpuno nove i vrlo impresivne zgrade fakulteta. I kao šećer na kraju, peti skup je održan u glavnom gradu, Zagrebu, gdje je organizacijski tim mladih istraživača napravio izvanredan posao kao što se može vidjeti na pripadajućim web stranicama http://www.grad.hr/zt2017/. Više o prijašnjim skupovima pogledajte na ALUMNI.